HSP en (hoog)begaafdheid

Meer dan IQ alleen…

Volgens de Amerikaans psychologe Linda Silverman zijn hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid hetzelfde. Anderen zeggen weer dat er ook hoogbegaafden zijn zonder HSP. Uit onderzoek blijkt in elk geval dat er een sterk verband is tussen hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. Uit onderzoek van Elke van Hoof ( 2015) bleek dat 87% van de hoogbegaafden uit het onderzoek ook hooggevoelig waren. Beiden scoorden hoog op de volgende dingen: over het algemeen hooggevoelig voor sensorische prikkels, rijke fantasiewereld, creatief, uitblinken in analyseren, gerichte vragen stellen, houden ervan om te ‘leren leren’, intens ervaren van emoties, goed inlevingsvermogen, behoefte aan exclusieve relaties.
Hoogbegaafden scoren vaak hoog op een IQ-test, men gaat vaak uit van een IQ van 130 of hoger. Echter, ook mensen met een lager gemeten IQ kunnen toch hoogbegaafd zijn, omdat veel hoogbegaafden het moeilijk vinden onder (tijds)druk te presteren. Volgens de Canadese professor Francoys Gagné scoort iemand die hoogbegaafd is zeer hoog op tenminste een van de volgende gebieden: intellectueel, creatief, sociaal, perceptueel (ruimtelijk inzicht), musculair (je spieren) of motorisch (beweging, sport).
Motivatie en creativiteit spelen een belangrijke rol in het tot uiting komen van de hoogbegaafdheid; veel hoogbegaafden hebben last van faalangst of krijgen onvoldoende de kans om hun creativiteit te gebruiken.

Ik heb lang gewerkt met mensen die moeilijk lerend of verstandelijk beperkt zijn. Daarnaast was er meestal sprake van psychiatrische, verslavings- en gedragsproblemen. Ook binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg komt hooggevoeligheid uiteraard voor. 

HSP en extra ontwikkelingspotentieel

Els Umans (2019), psycholoog, deed onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de relatie tussen hooggevoeligheid en extra ontwikkelingspotentieel. Zij stelde vast dat veel hooggevoelige mensen over extra ontwikkelingspotentieel beschikken. De term extra ontwikkelingspotentieel is bedacht door psycholoog K. Dabrowski. Het gaat over de ontwikkeling van je persoonlijkheid, niet over cognitieve prestaties. Volgens zijn theorie zijn emoties de drijfveer voor onze ontwikkeling. Deze drijven de intrinsieke motivatie, de wil om iets te leren. Vindt er geen emotionele prikkeling plaats dan ontbreekt de motivatie.
Bij extra ontwikkelingspotentieel gaat het om een hoog energieniveau wat zichtbaar is in hoge pieken en diepe dalen, extreem enthousiasme, uitbundigheid, dansen/zingen/kunst, fantasie/gekkigheid/gek doen en alles tegelijk willen doen. Daarnaast gaat het over een hoge mate van intensiteit en grotere gevoeligheid voor externe prikkels, intellectueel vermogen, creatief denkvermogen en artisticiteit, sterk empathisch vermogen en intuïtie, en de behoefte om filosofisch of spiritueel bezig te zijn. Samengevat betreft het dus intens waarnemen, intens nadenken, intens voelen en intens uiten.

Hooggevoeligheid en extra ontwikkelingspotentieel gaat over een manier van leren en de wereld waarnemen, intensiteit en het leveren van hoge prestaties op het moment dat het je zint en aansluit bij je interesse. Vaak is er sprake van extra talenten, zoals een grotere intuïtie of meer verbeeldingskracht en de neiging om dieper door te denken en meer te willen weten dan gemiddeld. Hooggevoeligheid gaat niet altijd samen met een hoog ontwikkelingspotentieel, maar er zijn wel overlappingen. 

 

HSP 3-in-1 Test

De Blogs van Hart op Weg

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Deel 2 uit de serie 'Van spiecholoog naar spiri spiri: hoe bijzondere levenservaringen een wetenschappelijk opgeleid psycholoog zetten op het pad van healing en mediumschap Iedereen heeft beschermengelen, gidsen en overleden dierbaren bij zich, daarvan ben ik...

Wat lezers zeggen over het boek…

“De enorme veerkracht die ze ons en alle anderen in haar directe omgeving heeft laten zien is bewonderenswaardig. Dit boek neemt je mee in dit leerproces en kan een hulp zijn voor iedereen die met tegenslagen te maken krijgt.”  (Annemarie Uijen en Tim olde Hartman, huisartsen in Nijmegen-Noord)

“Zo mooi je boek… alleen het nawoord nog en dan heb ik m uit. M’n hart voelt zo open nu.”

“Wow , wat mooi en waardevol hoe jij dit allemaal hebt kunnen verwoorden . Heel verhelderend was dat voor mij. Ik herkende veel en was verrast omdat ikzelf veel verbindingen niet zo heb kunnen leggen.
Herkenbaar als de buitenwereld zo anders in het leven staat en reageert dan jijzelf.
Door jouw boek ontdekte ik ook hoe snel ik dingen doe of laat om maar niet de ander te kwetsen. Het is blijkbaar een tweede natuur geworden. Het was fijn , verwarmend en verhelderend om jouw boek te mogen lezen. Dank je wel. “  

 

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

Contactformulier