“Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen. Ik laat me niet meer overmannen door paniek. Ik ben veel evenwichtiger geworden door innerlijke harmonie. Ik ben in balans en als die verstoord wordt kan ik die herstellen.

De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

Elk half jaar starten er ook bijeenkomsten voor zowel mannen als vrouwen rondom diverse HSP-thema’s.
Voor verdere info: neem contact op via het contactformulier of mail naar sjoukje@hartopweg.info .

 

Volwassenen

Als je start met individuele begeleiding, start je eigenlijk met een zelfonderzoek. Welke rol neemt hooggevoeligheid bij jou in? Wat kun je ermee? Wat zijn je behoeftes en verlangens? Wat houdt je nog tegen hiernaar te leven? Hoe zou je nog meer kunnen leven vanuit je binnenwereld in plaats van je te laten leven door de buitenwereld?
De meeste HSP’ers leven vooral met hun aandacht in de buitenwereld en nauwelijks in hun eigen binnenwereld. Er lijken veel ‘gevoelens’ te worden ervaren, maar eigenlijk zijn het vaak vooral gedachtes en emoties als gevolg van een overload aan informatie uit de buitenwereld. Deze informatie brengt vanwege de diepgaande verwerking een grote gedachtenstroom op gang welke ook weer emoties oproept. Vaak worden hierbij kleine of grotere oude trauma’s getriggered waardoor men snel vervalt in oude overtuigingen (‘als de ander maar gelukkig is’, ‘ik ben niet waardevol genoeg’, ‘dit loopt vast niet goed af’, ‘ik wil controle behouden’ etc) en emoties als angst, schuld, schaamte, boosheid en verdriet. Het merendeel vindt onbewust plaats. Ook lichamelijk wordt hierbij vaak veel onrust, spanning en overweldiging ervaren.

Het hoofddoel van het zelfonderzoek is dan ook het weer bewust worden van de eigen binnenwereld. Dan blijkt dat er achter alle gedachtes, emoties en lichamelijke spanningen ergens een stukje stilte te vinden is  in jezelf. Als je leert hoe elke keer terug te kunnen keren naar dit altijd aanwezige stukje, ga je stap voor stap op een natuurlijke manier anders om met de buitenwereld. Je gaat op een vanzelfsprekende manier, vanuit wie jij werkelijk bent, de buitenwereld meer zelf vormgeven, creeren. Zoals hij bij jou past. Vanzelf word je dan ook duidelijker, geef je meer grenzen aan en behoudt je meer het overzicht.

Drukwerk

 

Hoe dan?

In de sessies heb je zelf de regie en houden we jouw eigen doelen voor ogen, maar in grote lijnen maken we gebruik van de volgende hulpmiddelen om je eigen binnenwereld weer te gaan ervaren:
-In de sessies wordt er gepraat, maar we gaan vooral ook aan de slag met oefeningen. Je lichaam is daar een belangrijk hulpmiddel bij. Door te oefenen je aandacht te verplaatsen van de buitenwereld naar je lichaam, ervaar je minder last van prikkels en kom je meer in verbinding met je binnenwereld. Lees verder onder ‘Lichaamsgericht‘.
– We kunnen gebruik maken van visueel spelmateriaal. Allerlei voorwerpen waarmee je op een intuitieve manier kunt uitdrukken wat er van binnen in je afspeelt. Je maakt een opstelling aan de hand van een vraag die je hebt. Lees verder onder ‘Meer dan alleen praten‘.
– Als je dit zelf prettig vindt en kunt gaan we regelmatig wandelen in de natuur. De natuur werkt ontspannend, helend en brengt je sneller dichter bij je eigen natuur. Ze werkt als een spiegel voor je innerlijke wereld en kan antwoorden geven op vragen die je hebt. De natuur is magisch. Lees verder onder ‘Regelmatig in de natuur‘.
– Aanwezig zijn in je eigen binnenwereld is aanwezig zijn bij jezelf. Die ‘aanwezigheid’, die aandacht, dat is liefde. In de eerste plaats voor jezelf.  De meeste mensen hebben als kind afgeleerd om in contact te blijven met de liefde in zichzelf, omdat gevoelens er vaak niet mochten of konden zijn. Dan sluit je je onbewust af, en daarmee ook voor de liefde in jezelf. Het goede nieuws is: er is een weg terug. Zie meer onder ‘Zelfliefde als basis‘.

Uiteraard is er ook ruimte voor andere specifieke vragen die jij hebt.

Als je meer informatie wilt over mijn werkwijze en erachter wil komen of je een kliq voelt, ben je welkom voor een kennismaking. Als je verder wilt krijg je een intakeformulier en een HSP-test mee.  Op basis van de intake, de test en de door jouw zelf opgestelde doelen gaan we aan de slag. Wees welkom!

Drukwerk

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

Contactformulier