“Want wie van zichzelf houdt die geeft pas echt iets kostbaars….
als hij ‘Ik hou van jou’ tegen een ander zegt.”
( Harrie Jekkers)

Wat voelde ik mij welkom bij Sjoukje! Ze heeft mij geleerd hoe het dagelijks leven weer rustiger en aangenamer kan worden, door middel van hele rustige oefeningen. Ik zie dat ik er nog niet ben, maar Sjoukje heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik goed bezig ben. Dat voelt zo goed. Ze nam ook altijd de tijd voor mij, en niets was haar teveel, dat was zo prettig! Ik hoefde ook nooit na te denken hoe ik iets zou zeggen. Sjoukje je bent echt geweldig, vond het altijd zo prettig om  naar je toe te gaan.
MIJN DANK IS GROOT!
Monique, 54 jaar

De langste reis is een reis van 30 centimeter

De langste reis is volgens mij die van je hoofd naar je hart, welgeteld ongeveer 30 centimeter vanaf je kruin naar beneden. Niet omdat je je hoofd niet nodig hebt, maar omdat deze vaak ontzettend de overhand heeft. In de maatschappij, vanuit opvoeding en vooral als overlevingsmechanisme in jezelf om als kind om te gaan met de emoties en diepere gevoelens die er niet konden zijn. Het hoofd praat indien nodig recht wat krom is. Gevoelens van schaamte, schuld en angst stapelen zich op en van generatie op generatie wordt, vaak onbewust, de boodschap ‘ik ben niet oké zoals ik ben’ en ‘hoe waardevol ik ben hangt af van wat ik doe of hoe ik eruit zie’ overgedragen.

Egoïstisch of intelligent?

Het hart is volgens mij de zetel van de ziel. En het fijne van deze plek is dat er geen voorwaarden aan verbonden zijn. Je hoeft niet eerst iets te doen, lief te zijn of te presteren om je geliefd te voelen. In je eigen hart zit continu liefde, één grote liefdesbron. Het enige wat je in feite hoeft te doen is er contact mee te maken. We zijn meestal vergeten hoe dit werkt. Maar liefde voor de wereld begint dus met zelfliefde omdat de liefdesbron letterlijk in je lichaam zit. Is het hart daarmee egoïstisch of juist intelligent? 

 

Oefening baart kunst: planning en tijd voor jezelf

Veel hooggevoelige mensen zijn meester-aanpassers (Zie ook: Hooggevoeligheid en trauma) door het overallert zijn op de behoeftes van anderen en hierop te reageren. Het hoofd stuurt hierin de boel en ‘controle’ is vaak het toverwoord. Om bij het hart te komen is het belangrijk om allereerst met je aandacht in je lichaam te zijn. Vervolgens het oefenen in het opmerken van alles wat er in je leeft. Dan komt er naast aandacht voor gedachtes ook ruimte voor emoties, welke hun oorsprong vaak in de buik hebben. Als deze mogen ontladen, zonder dat daar een heel verhaal aangekoppeld hoeft te worden bevrijd het lichaam zich van oude lasten. Het hart is het midden tussen hoofd en buik. Het evenwicht tussen deze twee is dus zeer essentieel. Beide verdienen aandacht.  Daarnaast werpt het rechtstreeks de aandacht richten op het hart veel vruchten af. 
Het begint altijd met een praktisch stukje: tijd maken voor jezelf. Tijd maken om die oefeningen te doen die je weer dichter bij je zelf(liefde) brengen. Veel hsp’ers hebben last van vermoeidheidsproblemen en een deel heeft ook moeite met planning. Meer tijd voor jezelf inplannen om die dingen te doen die jou energie geven is heel belangrijk. Maar hoe dan? Samen kijken we naar hoe jij je leven hebt ingericht. Welke dingen kosten jou energie en wat geeft je energie/wat vind je leuk? Hoe zorg je tussendoor voor herstelmomenten? We kijken naar wat jou helpt om je activiteiten zo in te delen, dat je het overzicht bewaart en je er goed bij blijft voelen. Dit ondersteunt je in het proces om liefdevolle momenten en meditaties voor jezelf een onderdeel te laten worden van je dagelijks leven en hierdoor je steeds vreugdevoller en krachtiger te gaan voelen van binnen. 

 

Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen. Ik laat me niet meer overmannen door paniek. Ik ben veel evenwichtiger geworden door innerlijke harmonie. Ik ben in balans en als die verstoord wordt kan ik die herstellen.

De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.
De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.

Merel

62 jaar

Wat lezers zeggen over het boek…

“De enorme veerkracht die ze ons en alle anderen in haar directe omgeving heeft laten zien is bewonderenswaardig. Dit boek neemt je mee in dit leerproces en kan een hulp zijn voor iedereen die met tegenslagen te maken krijgt.”  (Annemarie Uijen en Tim olde Hartman, huisartsen in Nijmegen-Noord)

“Zo mooi je boek… alleen het nawoord nog en dan heb ik m uit. M’n hart voelt zo open nu.”

“Wow , wat mooi en waardevol hoe jij dit allemaal hebt kunnen verwoorden . Heel verhelderend was dat voor mij. Ik herkende veel en was verrast omdat ikzelf veel verbindingen niet zo heb kunnen leggen.
Herkenbaar als de buitenwereld zo anders in het leven staat en reageert dan jijzelf.
Door jouw boek ontdekte ik ook hoe snel ik dingen doe of laat om maar niet de ander te kwetsen. Het is blijkbaar een tweede natuur geworden. Het was fijn , verwarmend en verhelderend om jouw boek te mogen lezen. Dank je wel. “  

 

HSP 3-in-1 Test

De Blogs van Hart op Weg

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Deel 2 uit de serie 'Van spiecholoog naar spiri spiri: hoe bijzondere levenservaringen een wetenschappelijk opgeleid psycholoog zetten op het pad van healing en mediumschap Iedereen heeft beschermengelen, gidsen en overleden dierbaren bij zich, daarvan ben ik...

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

Contactformulier