De kracht van de natuur

Citaat uit boek Hart op weg: “Te gast in het bos

Het bos. Ik vind daar iets wat ik nergens anders vind. Stilte in mezelf, een gevoel van thuiskomen, me begrepen en gekoesterd voelen. Te gast zijn en een kopje warme thee aangeboden krijgen. Me verbonden voelen en toegesproken worden door het universum. Weer horen welke kant ik op moet in het leven. Elke keer een aanwijzing. Ik ontdekte het toen ik 30 was. Het hielp mij letterlijk weer overeind bij hernia’s en nu, negen jaar later, is het weer de natuur waar ik thuiskom.
Ook deze periode ‘moet’ het weer. Dagelijks en soms meerdere keren per dag. En dan voel ik weer dat ik het zo fijn vind. De rust en de geborgenheid, het gevoel dat ik geaccepteerd word zoals ik ben. Dat ik juist móet zijn die ik ben, aangemoedigd word. Doe het nog meer, toe maar, durf maar. Het gaat verder dan alleen ontspanning. Het voelt ook helend.
Wandelend, rustig, met heel veel aandacht, soms ook even zitten. Te gast zijn voelt als met veel respect aftasten wie de gastheer of -vrouw is. Ik zeg dat ik te gast ben en met goede bedoelingen kom. Ik vraag of ze me welkom willen heten en willen beschermen.
Ik loop langzaam. Soms met opzet nog langzamer, vertragen. Hierdoor kom ik mezelf tegen. Stilstaan betekent voelen en voelen betekent geduld kweken. Liefde in mezelf kweken.
Hoe vaker ik nu in de natuur kom hoe meer ik de verbinding tussen mij en de natuur voel groeien. Mijn ziel raakt steeds meer afgestemd, wordt opmerkzamer en voelt zich steeds meer gedragen. Het lichaam ontspant en de geest krijgt ruimte.
Na de wandeling bedank ik mijn gastvrouw voor de bescherming, de steun, de onvoorwaardelijkheid en het volledig mezelf mogen zijn. Ik maak een kleine buiging met mijn handen bij mijn hart.
In de buurt ben ik die vrouw die dagelijks alleen en zonder hond wandelt. Velen merken het op (‘ik zag je weer wandelen’) en meerdere vertellen dat ze het zelf niet prettig vinden om alleen te wandelen. Het voelt voor hun ongewoon en wat deprimerend. Voor sommigen een reden om een hond te nemen.
Ik kan het me voorstellen, je komt jezelf tegen. Maar als ik dat eenmaal heb toegelaten ben ik niet meer alleen, maar ontmoet ik mijn beste vrienden. Joepie.”

Citaat uit boek 'Hart op weg'

Ontspanning voor je zintuigen

Het aanwezig zijn in de natuur helpt allereerst om je zintuigen en je geest te ontspannen, te ontprikkelen. Door bewust stil te staan bij alles wat je ziet, ruikt, proeft, voelt en hoort buiten kom je helemaal aanwezig in het moment. Je wandelt rustig en met aandacht. Je aandacht gaat naar de natuur en je hoofd wordt stiller. Het doet je lichamelijke en geestelijke gesteldheid erg goed. Therapeutische wandelingen in de natuur noemen ze in Japan Shinrin Yoku ofwel bosbaden. De Japanse dokter Qing Li is internationaal gezien de expert op het gebied van deze zogenaamde bosgeneeskunde. Met zijn onderzoek aan de Nippon Medical School Tokyo toont hij aan dat bewust tijd in de natuur doorbrengen je bloeddruk kan verlagen, je stress kan verlichten en je immuunsysteem kan versterken. Ook kan bosbaden je energie, creativiteit en concentratie stimuleren. Het rustig, langzaam wandelen is belangrijk. En uit het onderzoek blijkt ook dat een lange wandeling door de stad bijna geen effect heeft op het immuunsysteem. Het gaat dus niet om de fysieke activiteit van het wandelen, maar echt om het wandelen in de natuur.

Naast dit effect voor lichaam en geest kan je een wandeling in de natuur ook inzetten voor de ziel: een Vision Walk.

Vision Walk: de natuur als spiegel van een diepe bron van wijsheid in jezelf

De Indianen zien de natuur als hun kerk. Een plek van wijsheid, een plek van ontmoeting,  een plek van levende wezens. Ze noemen het niet voor niets Moeder Aarde. Een moeder is een levend wezen. Het maakt dat je er anders naar kan kijken en het anders kan ervaren.
Gewoon lekker door het bos banjeren is al fijn, maar doet eigenlijk onvoldoende recht aan de kracht, schoonheid en wijsheid van de natuur. Als je bij aankomst in het bos even stil staat en je realiseert dat je eigenlijk te gast bent bij iemand anders, doet dit gelijk iets met je houding. Een stukje eerbied, respect. Een ontmoeting. Met wie? Eigenlijk met jezelf. De natuur weerspiegelt je eigen natuur.
Als je rondloopt met vragen over je levenspad, dat wat je hier op aarde komt doen en er in je hoofd en je uiterlijke leven teveel ruis is, kun je in contact met de natuur stil worden en antwoorden vinden. Je wordt stil, we doen samen een meditatieve oefening en je stelt een vraag. Vervolgens worden in de natuur symbolen, tekens en verschijnselen van je tocht naar binnen getoond. Op wonderbaarlijke wijze weet je deze tekens zelf te interpreteren. Je antwoord is gevonden. Magisch en supersimpel tegelijk. Iedereen kan het leren. Weer een stap verder om je gevoeligheid voor dit soort zaken in te zetten als kracht. Je wist niet dat je het in je had, maar het blijkt er toch te zijn.

 

Wat lezers zeggen over het boek…

“De enorme veerkracht die ze ons en alle anderen in haar directe omgeving heeft laten zien is bewonderenswaardig. Dit boek neemt je mee in dit leerproces en kan een hulp zijn voor iedereen die met tegenslagen te maken krijgt.”  (Annemarie Uijen en Tim olde Hartman, huisartsen in Nijmegen-Noord)

“Zo mooi je boek… alleen het nawoord nog en dan heb ik m uit. M’n hart voelt zo open nu.”

“Wow , wat mooi en waardevol hoe jij dit allemaal hebt kunnen verwoorden . Heel verhelderend was dat voor mij. Ik herkende veel en was verrast omdat ikzelf veel verbindingen niet zo heb kunnen leggen.
Herkenbaar als de buitenwereld zo anders in het leven staat en reageert dan jijzelf.
Door jouw boek ontdekte ik ook hoe snel ik dingen doe of laat om maar niet de ander te kwetsen. Het is blijkbaar een tweede natuur geworden. Het was fijn , verwarmend en verhelderend om jouw boek te mogen lezen. Dank je wel. “  

 

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

HSP 3-in-1 Test

De Blogs van Hart op Weg

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Deel 2 uit de serie 'Van spiecholoog naar spiri spiri: hoe bijzondere levenservaringen een wetenschappelijk opgeleid psycholoog zetten op het pad van healing en mediumschap Iedereen heeft beschermengelen, gidsen en overleden dierbaren bij zich, daarvan ben ik...

Contactformulier