Meer dan alleen praten 

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden

Al jaren komt uit onderzoek dat de non-verbale communicatie het belangrijkste deel van de communicatie is, volgens sommigen zelfs meer dan 90%. Dat wil niet zeggen dat wat je zegt niet belangrijk is. Woorden hebben ook kracht in zich en kunnen veel effect hebben, met name de woorden van ouders naar kinderen. Met woorden kun je iemand afwijzen of juist bekrachtigen. Het uitspreken van een leugen ten opzichte van de waarheid heeft ook veel impact. Je bent de ander niet trouw en jezelf ook niet. Echter, de intentie, de bedoeling of anders gezegd de energie die met je woorden gepaard gaat maakt de invloed die ze hebben. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van deze innerlijke intentie of energie, omdat we zo gericht zijn op de buitenwereld. Wat we moeten of wat we denken wat van ons verwacht wordt.

Toen ik het grootste gedeelte van de dag nog in mijn hoofd rondwandelde en veel betekenis hechtte aan mijn eigen gedachten en aan de woorden die ik uitsprak of opschreef, werd ik daar erg moe van. Ik richte me op de buitenwereld, wilde pleasen, me geliefd voelen. Mijn hoofd maakte overuren en dan met name de linkerhersenhelft. Deze houdt zich bezig met woorden, planning, rekenen etc. en werd flink overbelast. Vermoeiend.
Toen ik mijn aandacht meer ging richten op mijn lichaam TERWIJL ik praatte, nadacht of dingen opschreef werd ik me bewust van een wereld achter de woorden. Ik ging naar mijn gevoel luisteren en werd me bewust van mijn intenties en de ermee gepaard gaande energie. Dit maakt me krachtiger.
Maar als ik toch weer even verstrikt raak in mijn hoofd, in de woorden, in intenties waarvan ik me niet bewust ben, helpen ook beelden mij om weer uit mijn hoofd te komen. Hoe dan?

Je intuïtie/je onbewuste vertelt zijn eigen verhaal

In mijn praktijk heb ik divers beeldmateriaal liggen: onder andere kaarten, voorwerpen, Playmobilpoppetjes en allerlei kunststof totemdieren. Je wordt rustig, verplaatst je aandacht naar je lichaam (bijvoorbeeld je adem), stelt een vraag en richt je aandacht op het beeldmateriaal. Je merkt dan dat je aandacht zich vanzelf naar bepaalde voorwerpen verplaatst. Op één of andere manier wordt jouw onbewuste aangetrokken tot deze beelden. Het is je rechterhersenhelft die nu wordt aangesproken. De helft die communiceert via voelen, beelden en intuïtie. Als je deze beelden neerzet en daar samen het gesprek over aangaat, heb je een gesprek waarbij de woorden overeenkomen met de onbewuste wereld erachter. Deze onbewuste wereld wordt dan zichtbaar gemaakt. Dit kan veel inzichten en helderheid geven, werkt vele malen sneller dan alleen praten en is ook nog eens heel leuk. Hooggevoelige mensen zijn vaak beelddenkers en worden moe van al dat gepraat. Deze manier van communicatie spreekt hun vaak veel meer aan. Mij in elk geval wel!  

Wat lezers zeggen over het boek…

“De enorme veerkracht die ze ons en alle anderen in haar directe omgeving heeft laten zien is bewonderenswaardig. Dit boek neemt je mee in dit leerproces en kan een hulp zijn voor iedereen die met tegenslagen te maken krijgt.”  (Annemarie Uijen en Tim olde Hartman, huisartsen in Nijmegen-Noord)

“Zo mooi je boek… alleen het nawoord nog en dan heb ik m uit. M’n hart voelt zo open nu.”

“Wow , wat mooi en waardevol hoe jij dit allemaal hebt kunnen verwoorden . Heel verhelderend was dat voor mij. Ik herkende veel en was verrast omdat ikzelf veel verbindingen niet zo heb kunnen leggen.
Herkenbaar als de buitenwereld zo anders in het leven staat en reageert dan jijzelf.
Door jouw boek ontdekte ik ook hoe snel ik dingen doe of laat om maar niet de ander te kwetsen. Het is blijkbaar een tweede natuur geworden. Het was fijn , verwarmend en verhelderend om jouw boek te mogen lezen. Dank je wel. “  

 

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

HSP 3-in-1 Test

De Blogs van Hart op Weg

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Deel 2 uit de serie 'Van spiecholoog naar spiri spiri: hoe bijzondere levenservaringen een wetenschappelijk opgeleid psycholoog zetten op het pad van healing en mediumschap Iedereen heeft beschermengelen, gidsen en overleden dierbaren bij zich, daarvan ben ik...

Contactformulier