Bij Sjoukje heb ik ontdekt dat mijn vaak strenge ‘mind’ een sterke invloed heeft op hoe ik mij voel. Ik heb geleerd hoe ik mij kan richten op het voelen en ervaren, wat een prettige afstand geeft tussen mij en mijn overtuigende mind. Ik kan nu steeds vaker met een milde blik naar mijn binnenwereld kijken. Ik heb Sjoukje ervaren als een opgewekte, lieve, oprechte en betrokken coach, iemand die echt luistert.”
Nogmaals bedankt Sjoukje !

Lea

19 jaar

Daar waar je struikelt ligt een schat verborgen

Hooggevoelige mensen die veel lasten ondervinden van hun gevoelige aard zijn vaak veel aan het denken en zijn minder met hun aandacht in hun lichaam. Zoals ik het zie bestaat een mens uit lichaam, ziel en geest en is het de kunst ze allemaal te gebruiken. Moeite hebben om met je aandacht in je eigen lichaam te zijn is vaak al ontstaan in de jeugd als overlevingsmechanisme. Voelen doe je met je lichaam en als je intens voelt, maar je niet geleerd is hoe hier op een vruchtbare manier mee om te gaan, stop je je lichaamssignalen, je emoties en je zielsopdracht vanzelf weg. Je schiet dan in je hoofd en uit je lijf. Zie ook Hooggevoeligheid en Trauma.  Lichaamssignalen worden steeds meer genegeerd, maar het lichaam gaat uiteindelijk vanzelf wel weer om de aandacht vragen die het verdient middels lichamelijke klachten. Zie hiervoor ook Hooggevoeligheid en psychosomatische klachten.
Als je je lichaam vergelijkt met een huisje, verlaat je eigenlijk je eigenlijk je eigen huis. Je bent met je aandacht niet thuis in je eigen binnenwereld, maar in de buitenwereld bij zintuigelijke prikkels (geluiden, beelden etc) of gedachtes over toekomst, verleden of andere mensen. Het is de kunst weer met je aandacht in je eigen huis te gaan leven en daarnaast gebruik te maken van de enorme intelligentie die daar aanwezig is. Je lichaam spreekt de waarheid.

 

Hoe dan?

Via de binnenwereld-buitenwereld methode oefen je stap voor stap om met je aandacht aanwezig te zijn in je lichaam. Je kunt het vergelijken met een lichaamsgerichte meditatie zoals de bodyscan vanuit mindfulness, alleen is dit nog veel diepgaander. Het is niet moeilijk, alleen wel een kwestie van oefenen. We oefenen het samen in de praktijk en thuis ga je er dan verder mee. Je breidt het steeds meer uit totdat het je ook gaat lukken om op je werk en in gesprekken met de aandacht binnenin jezelf te blijven en vanuit daar naar buiten te treden. Je komt meer in contact met je eigen gevoelens en behoeftes en ervaart minder overprikkeling van je zintuigen. Je ervaart ook dat er achter alle emoties, lichaamssensaties en gedachtes een stille ruimte te vinden is in jezelf waar je altijd op kunt terugvallen.
Daar waar de behoefte ligt gaan we middels lichaamsgerichte meditatie (dit kan zittend of liggend) nog dieper in op dat wat jouw lichaam jou te zeggen heeft. Je leert hoe je zelf kunt communiceren met je lichaam en hoe je deze opgedane wijsheden kunt toepassen in je eigen leven. Zo wordt je steeds onafhankelijker en krachtiger.  

 

Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen. Mijn hulpvraag was in eerste instantie: “Hoe kan ik omgaan met kritiek?” Hoe zorg ik ervoor dat ik het niet te persoonlijk opvat? Bij de intake heeft Sjoukje de hulpvraag verhelderd tot: “Hoe blijf ik dicht bij me zelf?” en “Hoe zorg ik ervoor dat ik niet voor anderen denk?” Ik had nogal de neiging om me zorgen te maken om anderen. Er bleek al gauw dat het omgaan met kritiek ook met m’n innerlijke stem te maken had. Ik was nogal kritisch op mezelf.

Kaat

62 jaar

Wat lezers zeggen over het boek…

“De enorme veerkracht die ze ons en alle anderen in haar directe omgeving heeft laten zien is bewonderenswaardig. Dit boek neemt je mee in dit leerproces en kan een hulp zijn voor iedereen die met tegenslagen te maken krijgt.”  (Annemarie Uijen en Tim olde Hartman, huisartsen in Nijmegen-Noord)

“Zo mooi je boek… alleen het nawoord nog en dan heb ik m uit. M’n hart voelt zo open nu.”

“Wow , wat mooi en waardevol hoe jij dit allemaal hebt kunnen verwoorden . Heel verhelderend was dat voor mij. Ik herkende veel en was verrast omdat ikzelf veel verbindingen niet zo heb kunnen leggen.
Herkenbaar als de buitenwereld zo anders in het leven staat en reageert dan jijzelf.
Door jouw boek ontdekte ik ook hoe snel ik dingen doe of laat om maar niet de ander te kwetsen. Het is blijkbaar een tweede natuur geworden. Het was fijn , verwarmend en verhelderend om jouw boek te mogen lezen. Dank je wel. “  

 

HSP 3-in-1 Test

De Blogs van Hart op Weg

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Ik engel, jij engelt, wij engelen

Deel 2 uit de serie 'Van spiecholoog naar spiri spiri: hoe bijzondere levenservaringen een wetenschappelijk opgeleid psycholoog zetten op het pad van healing en mediumschap Iedereen heeft beschermengelen, gidsen en overleden dierbaren bij zich, daarvan ben ik...

Referenties

Wat cliënten zeggen

Jouw boek

“Hoi Sjoukje, een paar weken geleden kocht ik je boek ‘Hart op weg’ voor mezelf. Vandaag de rust en tijd genomen om zelf te gaan lezen, wat een herkenning. Bedankt voor het schrijven van je boek en daarmee je openhartigheid. Vandaag zocht ik een cadeau voor iemand; jouw boek won het van een fles wijn en bloemen.”

Vakvrouwschap

“Het was fijn om samen dit stukje van mijn “reis” te doen. Nogmaals dank❤️
Voor je betrokkenheid, de liefdevolle inzet waarmee je ook streng kon zijn en je vakvrouwschap.”
(Peter, 64 jaar)

Technieken leren

“Sjoukje heeft mij bijzonder goed geholpen.  Ik heb een aantal technieken geleerd waardoor ik veel steviger in m’n schoenen sta. Als ik uit de bocht dreig te vliegen door een kettingreactie van emoties weet ik nu hoe ik weer “terug op aarde” kan komen.  De begeleiding van Sjoukje kan ik iedereen die hooggevoelig is aanraden.”
(Lenie, 62 jaar)

Snel begrepen worden

“De bijeenkomsten met Sjoukje waren altijd zeer constructief. Het contact met haar was warm, van mens tot mens en niet van cliënt tot therapeut. Wanneer je als twee hsp’ers tegenover elkaar zit is het direct vertrouwd. Je hebt niet zoveel woorden nodig om duidelijk te maken hoe je je voelt. Ik voelde me altijd direct begrepen.”

Contactformulier